فرایند انتخاب ارزیابان

تایید صلاحیت ارزیابان

به منظور اجرای فرآیند ارزیابی شرکت‌های متقاضی جایزه ملّی تعالی سازمانی، مرکز تعالی نیازمند استفاده از ارزیابانی است که دانش و تجربه کافی در مورد مدل‌های تعالی سازمانی داشته باشند. برای این منظور، مرکز تعالی سازمانی در ابتدای هر سال با اعلام فراخوان ارزیابان از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی، گروه ویژه ارزیابان و نیز سایت جایزه ملی تعالی سازمانی (iranaward.imi.ir) ازمتقاضیان همکاری به عنوان ارزیاب درخواست می‌کند تا رزومه علمی و کاری خود را در قالب تعیین شده مرکز ارسال نمایند. (فرم رزومه)

انتخاب متقاضیان بر اساس معیارهای مشخصی است که مرکز تعالی با امتیازدهی به این معیارها و در نهایت امتیاز کسب شده توسط متقاضیان، آنها را برای ارزیابی دعوت به همکاری می نماید.

افرادی که قصد ورود به فرایند و تیم های ارزیابی را دارند باید دوره های مرکز تعالی سازمانی را که در منو آموزش های تعالی به آنها اشاره شده است بگذرانند.

پس از دریافت و بررسی رزومه ارزیابان، حضور آنها در سال جاری ثبت می شود.

اهم معیارها در دوره های آموزشی عبارتند از:

1. مهارت‌ها و تجربیات مرتبط
2. کار قبل از دوره (شامل ارزیابی کامل یک اظهارنامه واقعی)
3. مشارکت در کارهای گروهی و تیمی
4. نتیجه آزمون‌های حین دوره
5. مشاهدات از رفتار فردی و حرفه‌ای و آراستگی ظاهری
6. سن و تجربه مدیریتی

شایان ذکر است، متقاضيان همکاری به عنوان ارزیاب جایزه ملّی تعالی سازمانی می‌بایست دارای صلاحیت‌ها و مهارت‌های ذیل باشند:

1.تحصیلات دانشگاهی (حداقل در سطح کارشناسی)
2. حسن شهرت
3. مهارت‌های ارتباطی
4. دانش و مهارت‌های مدیریتی، تحلیل‌گری و ارزیابی
5. سابقه شغلی در حوزه‌های مدیریتی
6. توانایی دستيابي به ضرب الاجل هاي زماني بسيار جدی
7. اختصاص وقت کافی و مدیریت زمان بر اساس رویه‌های دبیرخانه دائمی جایزه ملی تعالی سازمانی
8. طی کردن دوره‌های علمی و عملی تخصصی در مرکز تعالی سازمانی

وظایف ارزیابان ارشد

از میان ارزیابان جایزه ملّی تعالی سازمانی و بر اساس رویه‌های مرکز تعدادی از ارزیابان، به عنوان ارزیاب ارشد انتخاب شده که مسئولیت هدایت و هماهنگی هر یک از تیم‌های ارزیابی را برعهده دارند.

اهم وظایف ارزیابان ارشد به شرح ذیل است:

1- ایجاد هماهنگی‌های لازم در ارزیابی اظهارنامه متقاضیان و هدایت تیم ارزیابی
2- زمان‌بندی اجرای فعالیت‌های تیم ارزیابی با توجه به زمان‌های اعلام شده از سوی مرکز تعالی
3- برگزاری جلسات اجماع ارزیابان به صورت حضوری
4- برنامه‌ریزی بازدید از محل
5- تدوین گزارشات اولیه و نهایی ارزیابی
6- ارائه راهنمایی‌های لازم به تیم ارزیابی
7- انتقال مشکلات احتمالی اجرای ارزیابی به مرکز تعالی
8-  شرکت در جلسات هماهنگ شده از سوی مرکز و ارائه اطلاعات و داده‌های مورد نیاز
9- رعایت آیین‌نامه‌ها و برنامه زمانی اعلام شده از سوی مرکز
10- کلیه وظایف ارزیابان و تیم‌های ارزیابی (در بخش وظایف ارزیابان توضیح داده شده است)

وظایف ارزیابان

اهم وظایف ارزیابان به شرح ذیل می باشد:

1- ارزیابی اظهارنامه‌های متقاضیان و استخراج نقاط قوت، زمینه‌های قابل بهبود، امتیاز و مواردی که در بازدید از محل باید مورد بررسی قرار گیرد (ارزیابی انفرادی)
2-  انجام بازدید از محل و بررسی صحت و سقم ادعاهای متقاضیان
3-  اتفاق نظر در خصوص وضعیت ارزیابی اظهارنامه‌ها و بازدید از محل
4-  حفظ اسرار و اطلاعات شرکت‌های متقاضی
5-  رعایت آیین‌نامه‌های ارزیابی که از سوی مرکز تعالی اعلام می‌گردد

تعهدات ارزیابان و ارزیابان ارشد

تمامی ارزیابان متعهد به رعایت موارد زیر هستند:

1-  رعایت آیین‌نامه‌ها، رویه‌ها و برنامه زمانی اعلام شده از سوی مرکز تعالی
2-  امضاء میثاق نامه ارزیابان و توافقنامه رازداری
3-  تعهد به رعایت نکات اخلاقی بر اساس رویه‌های مرکز تعالی
 

متن میثاق نامه ارزیابان

این میثاق نامه به منظور حفظ ارزش­های اخلاقی و حرفه ­ای سازمان مدیریت صنعتی­ و د­ر جهت پایبندی به اصول بنیادین "مرکز تعالی سازمانی" برای اجرای هرچه مطلوبتر فرآیند­های ارزیابی تهیه و تدوین شده و معتبر می باشد.

* اصول بنیادین مرکز تعالی سازمانی *

1. مالکیت معنوی کلیه محتوی علمی و عملی اعم از گزارش ­ها، برنامه ­ها و نرم ­افزارهای در اختیار اینجانب برای سازمان مدیریت صنعتی« مرکز تعالی سازمانی» است و در صورت بهره ­گیری از آن به‌منظور نشر آثار، کتب، مقالات در کنفرانس و ... با حفظ موازین مالکیت معنوی اقدام می نمایم.

2. حسب تعهد در زمان ارزیابی درمحل ارزیابی­ ها حاضر می­ شوم و تا پایان فرآیند ارزیابی، جمع‌بندی، تدوین و ارایه گزارش‌های مرتبط مشارکت و همکاری لازم را با تیم ارزیابی می ­نمایم.

3.  حفظ محرمانگی اسرار، انضباط شخصی و وفای به عهد از اصول حرف ه­ای اینجانب بوده و از افشای هرگونه اطلاعات نزد فرد یا مقام دیگری اجتناب می نمایم.

4. متعهد می ­شوم با دعوت مرکز تعالی در برنامه ­های توجیهی، آموزشی و تهیه وتدوین اطلاعات مرتبط به هر ارزیابی حضور و مشارکت موثر نمایم.

5. حفظ کیفیت ­و سرعت مطلوب در فرآیند ارزیابی­ ها منطبق بر چارچوب­ ها و استانداردهای مرکز تعالی سازمانی محور اقداماتم بوده و همواره خود را مسئول اجرای بهینه آن می ­دانم. ضمنا از هرگونه پیش داوری نسبت به سازمان متقاضی پرهیز نموده و به این اصول پایبندم.

6. از پذیرش و قبول ضمنی يا صريح هرگونه هديه نامتعارف، وعده مال يا امتياز و نظائر آن تحت هر عنوان و یا برقراری رابطه کاری به طور مستقل نظير استخدام، مشاوره و تدريس و ... با سازمان ­های متقاضی که از سوی دستگاه ­های متقاضی يا اشخــاص مرتبط به‌طور مستقيم يا غير مستقيم پیشنهاد می­ شود پرهیز می ­نمایم.

7. متعهد می ­شوم حق واگذاری موضوع همکاری را تحت هیچ شرایطی به غیرندارم و همواره به ضوابط اخلاقی و اصول بنیادین مرکز تعالی و جایزه ملی احترام می گذارم.

8. متعهد می­ شوم همواره درجهت بروزآوری دانش، تجربه و مهارت های خود در حوزه همکاری با مرکز تعالی اهمیت داده و مشارکت می نمایم.

9. مستندات و مدارک ارائه شده از سوی اینجانب مبنی بر دارا بودن تخصص و تجربه کافی و لازم برای همکاری با مرکز تعالی سازمانی جهت امور محوله برپایه اصول حرفه ای و با کیفیت قابل قبول متخصصین این حوزه بوده و هرگونه مغایرت و رفع آن برعهده اینجانب است.

بدینوسیله اینجانب ............................ با اتکال به خداوند متعال، صداقت، امانت، مناعت طبع، شجاعت و شهامت و انضباط را از اصول حرفه­ای و اخلاقی خود دانسته و با پایبندی به اصول بنیادین مرکز تعالی سازمانی این میثاق نامه را پذیرفته و آن خود را در اجرای دقیق و کامل آن مسئول می­ دانم.

این میثاق نامه در 9 بند تنظیم و از سوی طرفین ضمانت اجرایی دارد.

                         ارزیاب                                                                                                                                مدیریت مرکز تعالی سازمانی

جلب موافقت سازمان متبوع برای مأمور شدن


ارزیابان موظف هستند با توجه به برنامه‌زمانی هر دوره جایزه ملّی تعالی سازمانی و با تعهد به اختصاص وقت کافی در فرآیند ارزیابی، نظر موافق سازمان محل كار خود را برای مأمور شدن و اختصاص وقت کافی در فرآیند ارزیابی جلب کنند. در این زمینه جایزه در صورت لزوم و نیاز ارزیابان، با سازمان‌های متبوع آنان مکاتبه خواهد نمود.

نحوه تخصیص ارزیابان

تخصیص ارزیابان برای فرآیند ارزیابی متقاضیان جایزه ملّی تعالی سازمانی با كمک كميته علمی و بر اساس رويه‌ها و فرآیندهای مركز تعالي سازماني صورت خواهد گرفت و قابل تغییر نیست.

در صورت انصراف ارزیابن محترم از فرایند ارزیابی پس از چیدمان تیم های ارزیابی از طرف مزک تعالی، ارزیاب به مدت یکسال از انجام ارزیابی محروم خواهد شد.

تعهدات جايزه

مركز تعالی سازمانی تعهد می‌نماید در پایان فرآیند ارزیابی متقاضیان جایزه ملّی تعالی سازمانی و موفقیت ارزیابان در این فرآیند نسبت به تعهدات زیر اقدام نماید:
1-  صدور گواهینامه برای ارزیابان به عنوان ارزیاب جایزه ملّی تعالی سازمانی
2-  اعلام عمومی اسامی ارزیابان از طریق انتشارات مركز برای معرفی اين افراد به سازمان‌ها

 

چگونگی ارزیابی متقاضیان

سازمان متقاضی توسط تیم ارزیابان، ارزیابی می‌شود. برای اطمینان از همگونی امتیازاتی که توسط این ارزیابان داده می‌شود، تمامی این ارزیابان تحت آموزش‌های جمعی قرار می‌گیرند.

گزارش ارسالی سازمان‌ها (اظهارنامه تعالی) بر اساس نقاط قوت و زمینه‌های قابل بهبود ارزیابی شده و سپس تیم ارزیابان،‌ بازدید از محل را انجام داده و ابهامات موجود در اظهارنامه را رفع و پاسخ سؤالات خود را از سازمان دریافت می‌کنند.

متعاقب آن، با تشکیل جلسه اجماع و قطعیت نظر تیم ارزیابی، امتیاز تیم ارزیابی تعیین و مراتب به دبیرخانه اعلام می‌شود. کمیته داوری تصمیم نهایی را در خصوص سطح تعالی سازمان متقاضی اتخاذ خواهد کرد.

تصمیم نهایی در مورد امتیاز و نتیجه حاصل از ارزیابی پس از طی مراحل مربوطه، توسط دبیرخانه به اطلاع سازمان متقاضی خواهد رسید.

در پایان فرآیند ارزیابی و بر اساس ارزیابی‌های انجام شده، گزارش بازخور توسط تیم ارزیابی از سوی دبیرخانه برای متقاضیان ارسال می‌شود. در صورت درخواست متقاضی، دبیرخانه جایزه همچنین می‌تواند جلسه‌ای را برای بحث بین سازمان متقاضی و تیم ارزیابی تنها جهت تفهیم و تبیین گزارش، هماهنگ نماید.

هدف از این امر اطمینان از دریافت گزارش معتبر و قابل استفاده توسط سازمان‌های متقاضی است و سازمان‌ها امکان اعتراض به میزان امتیاز و سطح تعالی شناخته شده برای خود را ندارند.

برندگان تندیس‌ها، به عنوان سازمان‌های الگو در سطح ملّی شناخته شده و در دوره‌های بعدی در ارائه روش‌های موفق خود به سایر متقاضیان با سازمان مجری طرح همکاری می‌نمایند. این همکاری در قالب برگزاری بازدیدهای گروهی برنامه‌ریزی شده و سمینارها و کارگاه‌های مرتبط انجام می‌پذیرد.