معرفی جایزه ملّی تعالی سازمانی

امروزه در دوران گذار پر تلاطمی زندگی میکنیم و به سمت عصر جدیدی می رویم که با عناوین رقابت های جهانی، تغییرات سریع، جریان اطلاعات و ارتباطات، هوش مصنوعی و پیچیدگی فرایند کسب و کار درگیر هستیم.

مدیران موفق علاوه بر تثبیت سازمان در این فضای رقابتی به دنبال فرصتی برای ارتقای توان مهندسی و دستیابی به تعالی سازمانی هستند. این مسیر تعالی الزامات بسیاری دارد که لازمه تحقق آن بکارگیری تمامی اجزا سیستم در مدلی است که دست یافته های مدیریت علمی و سیستماتیک را به همراه دارد.

مدل تعالی سازمانی به عنوان چارچوبی قابل اتکا می تواند  به شرکت های سرآمد کمک نماید تا ضمن به انتقال گذاردن تجارب خود، خود را در مسیر تعالی، رشد و توسعه دهند.

سازمان مدیریت صنعتی در همکاری مشترک با بنیاد کیفیت اروپا از سال 1380 شروع به پرورش ارزیابان جایزه ملی تعالی سازمانی نموده است و از سال 1382 اولین دوره این جایزه با نام جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی را با حضور بیش از 20 سازمان برگزار نموده و در طی این مسیر 22 ساله ضمن بروزرسانی کردن مدل ارزیابی توانسته است با مشارکت و همکاری مدیران سرآمد کشور توسعه و تعالی سازمانی را در کسب و کار کشور تعیین نماید.

اعطای جایزه ملّی تعالی سازمانی مبتنی بر ارزیابی رویکردها و نظام‌های مدیریتی سازمان‌ها و نتایج موفقیت‌های آن‌ها توسط گروهی از ارزیابان خبره و بر اساس "الگوی تعالی سازمانی"  است که وضعیت سازمان‌ را در میزان دستیابی به انتظارات الگوی تعالی سازمانی مشخص می‌نمایند.

با معرفی "مدل تعالی سازمانی" و "جایزه ملّی تعالی سازمانی" از سال 1382، بسیاری از مدیران سازمان‌های ایرانی توانسته اند با استقرار مدل، به چارچوب مناسبی برای اعمال روش‌های نوین مدیریتی در سازمان خود دست یابند و نقاط قوت و زمینه‌های قابل بهبود خود را بشناسند و در جهت تعریف برنامه‌های بهبود و اجرای آنها گام بردارند.

کلیه سازمان‌ها و شرکت‌های ایرانی در بخش های مختلف اعم از ساخت و تولید، خدمات، سلامت، آموزش و بخش عمومی، در صورت انجام خودارزیابی بر اساس الگوی تعالی سازمانی، به اجرا گذاردن برنامه‌های بهبود و فراهم‌سازی سایر مقدمات می‌توانند متقاضی جایزه ملّی تعالی سازمانی باشند.

اهداف جایزه ملّی تعالی سازمانی

اهداف جایزه ملّی تعالی سازمانی عبارتند از:

     •     ایجاد فضای رقابتی برای تعالی بنگاه‌ها و سازمان‌ها

     •     تشویق بنگاه‌ها برای اجرای خودارزیابی و شناخت نقاط قوت و زمینه‌های قابل بهبود

     •     ایجاد فضایی برای تبادل تجربیات موفق بنگاه‌ها